English Version
Szövetség a közösségi részvétel fejlesztéséért

A SZÖVETSÉG a VII. Nyári Egyetemen

2010. július 31., 15:26
2010. július 28-31. között zajlott Kunbábonyban a közösségfejlesztők Nyári Egyeteme, melynek egyik szervezője a SZÖVETSÉG volt.

Az idei program fő témája a szolidaritás volt, melynek keretében Vercseg Ilona elnök és Giczey Péter ügyvezető-alelnök a SZÖVETSÉG friss kiadványát - melyek az idei műhelysorozat eredményeit tartalmazzák - mutatta be " Mi a teendő az állampolgári részvétel fokozása érdekében?" címmel. Az "Ajánlások a részvétel fejlesztéséért" kiadvány két részből áll. Az elsőben a Szociális Szakmai Szövetség felkérésére 2009 tavaszán elkészült tanulmány olvasható az Országos Közösségi Munkás Hálózat létrehozásának szükségességéről és hasznáról. Ezt a tanulmányt – Képzés és képessé tétel alcímmel – Giczey Péter, Péterfi Ferenc és Vercseg Ilona készítette.
A kiadvány célja az is, hogy vitát indítson arról, hogyan tudna ez a hálózat hozzájárulni a cselekvők körének jelentős bővítéséhez.
A második részben a műhelysorozat produktuma olvasható: ajánlások a képessétételre az államigazgatástól az állampolgárokig. Arra az eredményre jutottak a sorozat résztvevői, hogy a legfontosabb kiinduló feladat a képessé tétel, ehhez támogató jogszabályi környezet kialakítása szükséges. Az államigazgatás részéről az ellenállás indoka az, hogy a részvétel bevonásával végzett munka energia-, idő- és anyagi erőforrás-igényes.
A szociális munkás képzésben abba az irányba kell elmozdulni, hogy legyenek olyan gyakorlatok, ahol a részvétel technikái is tanulhatóak. Vercseg Ilona beszélt a döntés előkészítésében való részvétel fontosságáról, a máshol jól megvalósuló tanulókörök demokrácianövelő szerepéről. Kiemelte, hogy annak a megmutatása, felkutatása fontos, hogy mivel tudna az egyén hozzájárulni ehhez.

A Nyári Egyetem eseményei, dokumentációi (videóban, hangban és írásban) megtekinthetők itt.

A kiadvány elolvasható és letölthető innen:

 

Dokumentumok

Hírek

Kapcsolat

4025 Debrecen
Török Bálint utca 4.
52/320-180
szovetseg@polgarz.hu
www.polgarz.hu
arculat és webfejlesztés: Látványos Grafikai Művek